TEKAN 'SIGN IN' TARRA!! TQ SO MUCH!

Wednesday, July 6, 2011

PERPISAHAN INI HANYA UNTUK SEMENTARA SAHAJA.....

PERPISAHAN INI HANYA UNTUK SEMENTARA SAHAJA.....
Assalammualaikum..... apa khabar semua kengkawan??? aduhaii rasanya berabad dah tak mencoretkan sesuatu di blogs luahan hati akok ni yerk... bukan tak nak berkata-kata... aduhaii susah betullah nak explain... senang cerita macam ni ajelah yerk..

kepada semua teman-teman yang akok hormati....... memang dan sebenar-benarnya.... selepas ini akok akan 'MENYEPI UNTUK BEBERAPA KETIKA' kenapa???? itu nantilah yerk... yang penting 'IANYA MEMANG PENTING!!!!!' dan terus-terang akok sekarang ni sedang 'MENJERUK RASA' nak di luah tak boleh... nak di simpan aje.. aduhaii manalah tahan.. yang mana dah lama kenal akok tu mesti tahukan.. akok ni memanglah terlebih peramah dan suka bercerita apa sahaja.... hmmm..... susahlah nak explain... *mesti korang semua pening kepalakan membaca apa yang akok taipkan ni, akok lagi ler pening*
:
:
:
*mesti korang cakap cam ni.... 'YEK ELEE.. BAIK TAK PAYAH TULIS KAT BLOGS.. KALAU TAK BOLEH TAHU APA KE BENDANYA..*
:
:
:
*DAH AGAK DAHHHH... nak buat macam mana... memang tak boleh beritahu.. alahaiii.. kalau akok boleh bersabar.. korang lagilah kena bersabar yaa...*
:
:
:
MUAHAHAHAHAHHAAA....
:
:
:
:
:
:
:
DI KESEMPATAN YANG ADA SEDIKIT LAGI MASA DAN HARI NI... AKOK YAK INI SHAHRIAH ABDULLAH INGIN MENYUSUN SEPULUH JARI, DARI HUJUNG RAMBUT SEHINGGA HUJUNG KAKI.... AMPUN KAN AKOK YAA... JIKA ADA SALAH DAN SILAP.. TERKASAR BAHASA.... TUTUR KATA DAN BICARA ADA YANG MENGGURIS HATI DAN PERASAAAN KENGKAWAN SEMUA... MINTAK AMPUN SANGAT-SANGAT!!!!! MOGA HUBUNGAN YANG TERJALIN DI ALAM MAYA INI AKAN KEKAL SELAMANYA.. AMIN.... AMIN.. YARABBALALAMINN......
:
:
:
* nak cerita panjang lebar tak boleh buat masa sekarang ni... tunggulah yaa.. nanti akok story mory panjang lebar*

:
:
:
:
:
:
jaga diri semua.... akok pergi tak lama.... pergi demi kebaikan....doakan akok berjaya dan success yaa.. begitu juga.. buat semua teman-teman yang sering berkunjung di blogs dan laman FACEBOOK akok tu... jaga diri dan jangan nakal-nakal!!! tauuu.... sayang kat kengkawan semua.. MUAAHAHHHHHH....
:
:
:
:
:
:
:
:
PSSTT... JUMPA BULAN PUASA NANTI YA!!! 
*INSYALLAH TAK BERANI NAK BERJANJI...~WALLAHUALAM~
:
:
:
:
:
SALAM RINDU BUAT SEMUA...:):)
IKHLAS DARIKU... SHAHRIAH ABDULLAH...:):)

Thursday, June 16, 2011

SIBUK MANJANG.....

SIBUK MANJANG....

YER KER SIBUK MANJANG??? Assalammualaikum kengkawan semua....:):) wahhh... lama dah kan big momma tak up date blogs.. sibuk manjang??? yer ker??? yer kan aje.... bukan tak ada cerita nak cerita kat korang semua... cuma... cuma... entahlah... mood sejak kebelakangan ni macam hampeh! hampeh??? bukan tempeh oke... muahahaa... macam biasa laa...
*PENGSAN JAP!*
:
:
HEHE.... bukan tak nak up date blogs... memang semenjak kebelakangan ni sangat... sangat.. sangat sibuk!! banyak urusan yang perlu di selesaikan... segalanya demi kebaikan...:):) bukan nikah satu lagi tau!!! muahahaa....
:
:
:
*PENGSAN LAMA CIKIT JERK!*
:
:
Istaghfar banyak-banyak...
sebenarnya... kalau ikutkan banyak yang big momma dan akok nak cerita.. memacaMMmmmmm... sangattt!!! tapi apakan daya.. MACAM TAK BERDAYA PUN YA JUGAK NAK BERCERITA. nantilah.. satu hari nanti segalanya akan big momma ceritakan juga... hmmm entah bilalah agaknya tu yerk... sabor oke.. kalau big momma boleh bersabor.. korang semua lagi ler nak kena bersabor... sebab... sebab... yang bercerita dan menaipnya... big momma dan korang cuma tinggal membaca aje yerk....
:
:
:
*PENGSAN LAGIK!*
:
:
:
okay hari ni big momma nak cerita cikit-cikit aje pasal aktiviti dirumah ni hah! di kala tiada urusan... kalau ikutkan aktiviti sangat padat.. saja jerk big momma buat tak nampak muahahaa.... kalau di layankan kerja yang tak sudah-sudah tu... makan pun tak lalu... mandi tak rasa basah.. tidur pun tak lena... cewaahhhh macam orang sedang di lamun cinta giteeewww... kann.. kan...
:
:
Mengada!!!!
:
:
:
Okaylah ni nak cerita sikit pasal dua ekor anak-anak big momma tu.. ala... yang banyak bulu tu! muaahhaaha....
:
:
TENGG!!! TARRAA!!!
tak lain dan tak bukan....
Miss TeeraMitsu dan Mr CaraMale
:
:
Tepuk ler sikit.... hah giteeww....
Cak! cak! dah besor dah anak2 kucing big momma tu kan.... dah bijak mengiau bila kita panggil nama dia tu hah! *ala-ala macam bela bayi baru bercakap giteewww*
:
*PENGSAN LAGIK!*
:
Okay perkembangan terkini TeeraMitsu dan CaraMale.. semakin besar.. kuat makan.. suka teraburkan kusyen-kusyen kecik atas sofa... suka minum susu Dutch Lady...Suka gigit ekor sesama sendiri dan sangat suka tidur atas tilam big momma <<<< Syyyy... tang ni jangan baca kuat-kuat kalau pak habibi tahu... macam biasalah... mesti ler kena taip...
:
:
:
*PENGSAN*
:
:
yang pelik tu budak kucing 2 ekor tu cuma tidur atas tilam big momma masa ketiadaan Pak Habibi.. bila pak habibi ada kat rumah... tak pulak dia menenggek atas tilam... heran betul!!!
lantak ko ler kucing! asal jangan kantoi udah!!
:
:
:
:
Kalau tido mesti berpeluk-peluk.. cuba korang perhatikan... macam kena seksa aje giteewwwkan! menci tul! macam ala-ala takut sangat! muahahaa...
:
*PENGSAN LAGIK!*
:
:
:
Gambar terbaru TeeraMitsu... dah gemuk! kuss semangat muahaha... gambar CaraMale i tak masukkan... tak cantik! ala-ala tak fotogenik giteeww.. suka sangat dia buat muka komeng!!! ala-ala macam kena berjaga siang dan malam, 24jam! kejar tikus! cett... sok lusa.. kalau CaraMale memberikan kerjasama bila gambarnya di snap.. big momma akan masukkan ekk.. kang cakap berat sebelah pulak yer tak? big momma tak giteew oke...
:
:
Okay tu serba sedikit cerita anak2 big momma yang berbulu tu ekk.. meh big momma nak cerita cikit apa big momma buat bila free di rumah *curik-curik masa* kalau tak pandai mencurik tak merasa! muahahaa..
:
:
*PENGSAN* macam selalu... semakin kerap nampaknya big momma pengsan yerk...
:
:
:
:
:
:
:
:
:
nak tahu apa big momma buat bila dapat curik-curik masa tu???
:
:
:
:
:
:
:
:
cakap dulu nak ke tak???
:
:
::
:
:
:
:
:
:
:
nak????
big momma tahu korang memang prihatin... muahahaa..
:
:
:
:
:
kali ni 'PITAM' jerk..:):)
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
TENGAH KEMARUK TENGOK CERITA KOREA!!!!
:
:
:
:
:
:
*PENGSAN*
:
:
:
:
:
:
:
:
THREE SISTER... drama KOrea...:):)
:
:
:
:
dulu big momma selalu cebik mulut bila Bonda asyik menonton cerita korea... sekarang?????
:
:
:
:
:
:
PAKU DULANG PAKU SERPIH..
MENCEBIK MULUT...
HAH! KAN DAH...
KEMARUK KOREA SUDAH!!!!
:
*untuk makluman ayat di atas tu bukan pantun oke..:)))))))
:
:
:
:
:
:
sambung nanti ekk...:):) cayang semua... take care...:):)

Wednesday, June 8, 2011

Kenapalah... malas... sangat.....

Kenapalah... malas... sangat.....
Kenapalah... malas... sangat.....

Assalammualaikum.... kawan-kawan... wahh... sepi lama betul! <<<< Yerrr... Yerr Arr.. aje macamlah ada orang yang mencari BIG MOMMA yer tak.... *ayat perasan tuu...*
:
:
:
memang sedang di landa penyakit 'misteri' sekarang ni... malas betul nak jengah FB... up date BLOGS.... apasal????
:
:
hagak-hagak you all kenapa ekk???
:
ehem! ehem! 
:
:
:
:
mesti ramai yang teka cenggini...
:
:
:
mesti bercuti kot.....
:
:
:
:
:
:
:
demam kot.....
:
:
:
:
:
:
:
:
atau....... atau........ atau......
:
:
:
:
:
:
:
:
'pembawaan budak kot.....'
:
:
:
:
:
PENGSAN!
:
:
:
:
:
:
kalau betul apa salahnya yer tak?
:
:
:
:
:
:
:
:
tekaan anda semuanya salah oke...
:
:
:
sekarang ni kan musim cuti sekolah.... aktiviti padat sangat!!!!
:
:
:
:
:
awal pagi dah kena masak sarapan..... 'LEBIH DARI HARI BIASA'
:
:
:
:
lepas sarapan masak pulak makan tengahari... juga 'LEBIH DARI BIASA'
:
:
:
:
:
MINUM PETANG....
:
:
:
SANAK SAUDARA DATANG BERKUNJUNG....
:
:
:
:
:
:
untuk pengetahuan kengkawan big momma dan keluarga belum lagi bercuti tau ni..... tengoklah sok lusa... destinasi percutian dah ada 2-3 pilihan... cuma belum di putuskan lagi ke mana agaknya...
apa pun big momma nak ucapkan selamat bercuti sekolah dan bercuti bersama keluarga tersayang... minggu depan dah mula sekolah.... rutin kembali seperti asal... moga-moga big momma taklahhhhhhhhhhhhhhhhhh................... malasssssssss................
LAGI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:
:
:
:
SELAMAT BERCUTI SEMUA!!!!
:
TAKE CARE!!!!!
:
:
MUAHHHHHHHH!!!!

Friday, June 3, 2011

AL-KISAH SI TEERA- MITSU DAN CARA-MALE

:
AL-KISAH SI...
:
:
TEERA- MITSU
DAN 
CARA-MALE
:

ASSALAMMUALAIKUM!!!! kengkawan... wahh.. tetiba aje hidup kembali yerk blogs curahan hatiku ini... macam ini aje ler yerk... kisah yang sedih... kisah duka.... kisah yang lepas usah di kenang lagi... simpan aje didalam diary.... tulis bebanyak.. curahkan segala apa yang rasa tu... lepas tu 'TUTUP' buka lembaran baru.. kisah baru.... yer... tu yang akok nak cerita kat you all ni.... yang mana dah terbaca N3 akok sebelum ni tahukan.. buah hati akok yang bernama APPLE MACINTOSH tu dah pergi meninggalkan kami sekeluarga... huk.. huk.... kiranya ni kisah sambung ler ni... tetapi di bawah LABEL BARU.... 'AL-KISAH SI TEERA- MITSU DAN CARA-MALE'
:
:
so mulai saat ini.. bertambahlah 'label' kat blogs akok ni yerk... sebelum akok nak cerita lebih panjang lebar lagi ni.. akok nak cerita sikit aje sebelum akok terus membebel panjang lebor yerk...
okay ada petua yang mengatakan 'JANGAN AMBIL GAMBAR KUCING, NANTI HILANG ATAU MATI' huk.. huk... macam betul jugak tu... macam kebetulan pun yer jugak... akok memula serba-salah jugak.. tapi bila di fikirkan secara positifkan... Ibu saudara akok suka bela kucing.. hampir 9 ekor kucing yang di bela... dia ni memang suka sangat dengan kucing... di ambil gambar kucing-kucing kesayangan dia tu... dah tu siap masukkan dalam FB dan tak cukup dengan itu ajeerk tau.. siap di framekan gambar2 kucing dia yang cute mute dan ada sesetangah ekor kucing dia tu berat hampir 8KG!!! macam tak percayakan??? tetapi itulah kebenarannya.. sampai laa kucing2 my makcik tu hidup sihat dan sempurna... dah tu.. ambil positif... YAKINLAH BAWAHA AJAL DAN PERTEMUAN ITU ALLAH SWT yang tentukan.... dah tu jerk nak beritahu sebelum ada yang berbunyi... yerk hehee.. nak percaya.. percaya.. tak nak.. sudah.. jangan beratkan kepala... udah ler tu ekk.. meh akok nak cerita sikit kisah gembira akok sekeluarga ni ekk..:):)
:
:
:
:
AL-KISAH SI...
:
:
TEERA- MITSU
DAN 
CARA-MALE
:
:
sorry sebab gambar tak berapa clear.. kucing-kucing akok tu belum mesra alam lagi dengan camera.. tunggu esok lusa... mesti makan gambar hehe..:)
:
Okay meh akok kenalkan sekor demi sekor kucing-kucing belaan terkini kami sekeluarga ekk...:):)
:
:
TARRRAAA!!! memperkenalkan... inilah kucing akok dan gengs yang terbaru... kiranya koleksi terkini.. nama dia..
:
TEERA-MITSU
:
:
apasal nama kek??? muahhaaa...
:
:
PENGSAN JAP!!
:
:
pasal... dia betina oke... inilah pertama kali bela kucing betina... panggilan manja... TEERA...
:
Panggil aje 'TEERA...'
*wahhh.. macam dalam drama aje giteewww kann...* 
:
:
panggil aje 'TEERA...'
:
dia akan datang terkedek-kedek... manja sangat.. berbulu lebat dan kembang... suka di belai dan sangat suka tidur atas stool tempat akok buh kaki akok ketika menaip ekk.. so sekarang terjuntai ler kaki akok... 
*bayangkan seketika*
:
kang akok share gimana guper si TEERA-MITSU tu tidur atas stool akok ekk...
setakat ni hobi Teera.. suka terloncat-loncat.. dan baru je jap tadi dia terjun dari celah tangga tingkat atas dan terus terjun di atas menja makan!!!!!
bayangkan masa tu kami semua tengah makan ler weiii!!!
:
:
:
:
PITAM SEKEJAP!!
:
:
ingatkan durian runtuh!! rupanya TEERA-MITSU main terjun-terjun!!
perghhh... masa tu kan.. muka pak habibi dah kelat semacam jerk... akok buat cool~~~~~~
:
:
akok memang cool forever!
:
:
:
PENGSAN LAGIK!!!
:
:
:
:
comey kan... kan.. kan...
suka dok kat opis akok tau.. bila kita menaip.. masa tu ler.. dia dok.. capai jari kita.. so cute!!!
jangan ler ko pendek umur yer TEERA-MITSU... bukan senang nak mengubat hati yang lara ni.. senyap banyak hari kat FB dan blogs.. muahaha...
:
:
:
nak tahu macam mana akok boleh dapat cik manja gebu 'TEERA-MITSU' ni???
dapat?? emboii.. emboiihhh...
BELI OKE!!!!
:
korang ingat ada ke insan yang nak sedekah kucing breed/baka baik macam tu???
:
:
:
menangis air mata ikan duyong pun belum tentu dapat oke.. paling cekai pun cuma dapat tengok aje hehee..
:
so di pendekkan cerita akok beli.. sehari selepas kematian APPLE MACINTOSH... kebetulan masa membeli di kedai haiwan tu.. ada pulak 3 ekor kucing yang gebu dan manja... dok ler melepek dalam sangkar tu ekk.. perghh.. pulak mengangkut dak kerempeng dan dak amin yang memang tengah melara tu..
terus ler berteriak!!
'MOMMA MACAM MECKY! MACAM MECKY!'
:
APPLE MACINTOSH
perhatikan muka dia ekk...
:
:
TEERA-MITSU
:
:
ada iraskan... cuma beza jantina aje.. APPLE MACINTOSH.. JANTAN.. dan TEERA-MITSU.. BETINA..
:
:
harga??? tu nanti lain story.. kang tulis pepanjang sok dah tak ada cerita ler pulakkan.
:
:
AL-KISAH SI...
:
:
TEERA- MITSU
DAN 
CARA-MALE
:
 
:
CARA-MALE
:
pun nama kuih.. ejaan aje lain sikit... nak tahu pasal apa???
okay si CARA-MALE ni JANTAN!!
sebab tu ejaan bukan CARAMEL... tetapi CARA-MALE
:
:
perghhh cara gitukan buh nama!
muahaha.. okay nak cerita kontot aje pasal si encik CARA-MALE ni yerk...
:
 :
acctually i beli TEERA-MITSU sahaja.... MEREka ni 3 beradik tau.. satu keler oren.. satu mix colour TEERA-MITSU DAN CARA-MALE.... masa nak bawak TEERA BALIK MASA TU... sedihh aje tengok kucing si adik-beradik TEERA-MITSU tu.. ikutkan nak aje akok borong 3 ekor sekaligus!!!
:
:
:
dah kenapa!!!!! mahal ko!!!
boleh beli beras, gula, minyak masak, petrol pergi dan balik ke KL..BUAT URUTAN BADAN, SALOOn, pergi zoo negara sekeluarga pun boleh! buat renew passport INTERNATIONAL pun boleh jugak!!! maka....
:
:
tak ler kubeli yang lain tu.. pun dengan rasa penuh rasa bersalah....
:
:
:
:
:
maka....esoknya ke kedai haiwan tu lagi.. dengan tujuan nak beli makanan kucing *ANAK KUCING* sebab TEERA-MITSU tak berapa suka dengan makanan yang akok belikan untuk dia..
*MASIH KECIK DAH DEMANDING EKK!!! BIACEEE.. LAGI DIA!!!*
:
MIOOOOwwwwww....
:
masa masuk kedai haiwan tu.. ehh.. tinggal sekor aje.. yang sekor lagi dah ada orang beli.... sedih sangat masa tu tengok muka si OREN *masa tu belum buh nama lagi oke... so gelor ler si oren*
:
:
"KESIANNYA OREN TU MOMMA.... ADIK-BERADIK DIA DAH KENA BELI DENGAN ORANG'
:
:
:
huk.. huk.. huk.. masa tu dak amin aje yang ikut.. tu kira 'AYAT PENUNDUK' kat akok  ler tu..
:
:
lama jugak terkebil-kebil... nak beli ke tak???? nanti pak habibi BISINGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:
:
NANTI BONDA BERBUNYI LAGI.... 'BELI AYAM DAN IKAN KENYANG JUGAK' <<< ayat power bonda.....
:
NANTI PAK HABIBI BERBUNYI PENDEK AJE... 
'KUCING LAGI!'
:
:
;
urghhhhh... hati berbelah bagi.. masa tu mula ler terbayang-bayangkan.... si oren kalau tidak ku bawa balik... siapalah agaknya yang akan jaga dia? maka dengan itu.... cepat-cepat akok beredar dari kedai haiwan itu oke.. tak sanggup rasanya nak menjeruk hati... nak bersedih dek nasib si oren yang entah siapa yang membawanya pulang nanti...
'OREN'*nama CARA-MALE sebelum ku bela*
:
:
:
:
:
:
:
:
nak tahu apa yang terjadi selepas itu????
:
:
:
:
:
:
:
:
:
AKOK DAPAT KUCING PERCUMA!!!!
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
elo! elo! apek jual haiwan tu tiada pertalian dengan akok oke.... cuma akok banyak kali beli ikan dan rabit kat kedai dia... dan selalunya gol!!!! tu yang apek tu kenal benor dengan akok!
:
:
mujur apek tu tak cakap cenggini...
"WA TAK JUAL HAIWAN SAMA LU.. NANTI SEMUA GOL!!!"
:
:
:
:
:

muahaha...
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
PENGSAN JAP AJE...
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
PSSTTT.. nak tahu jugak ke?????
:
:
:
:
:
:
:
:
:
YER.... DENGAN ITU.... AKOK TELAH KE BANK SEKEJAP CUCUK DUIT!!!!
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
GINI ler cara si TEERA-MITSU DAN CARA-MALE TIDUR ATAS STOOL KAT OPIS AKOK...bersilang macam kaki okok jugak bila menaip! muahahaaa
:
:
:
:
:
:
:
:
SEKIAN DULU.... NANTI AKOK SAMBUNG CERITA LAGIK YER... DOAKAN KUCING-KUCING AKOK YANG COMEY MOMEY BERBULU GEBU ITU..... AKAN MEMBESAR DENGAN SIHAT DAN PANJANG UMUR.. TERMASUK LER DENGAN TUANNYA SEKALI NI YERK... :):):):)
 Ooopppssssss!!! CoooOOooPPPP!!!
usia... TEERA-MITSU DAN CARA-MALE
:
BARU SAHAJA 3 BULAN...:):)

TATA!!!!

Sunday, May 29, 2011

MY APPLE MACINTOSH.... ENDING OF HIS STORY :(:(:(:(

:
TARIKH..... 28HB MEI 2011 TEPAT JAM 8:10 MALAM HARI SABTU....
TAMAT SUDAH RIWAYAT KUCING KESAYANGAN KAMI SEKELUARGA... APPLE MACINTOSH.... 
*sedang bersedih teramat di ketika ini*
:
:
:
Ajal pertemuan ALLAH SWT yang tentukan.. kita sebagai manusia biasa hanya mampu merancang dan selebihnya ALLAH SWT yang tentukan...
:
:
Kengkawan semua... di kala ini hati sangat-sangat bersedih... sampaikan masa nak menaip ni pun air mata mengalir.... sedih sangat... semua gengs di rumah sedang bersedih di atas pemergian APPLE MACINTOSH... kucing belaan yang telah kami anggap sebahagian dari keluarga kami...
:
:
Dah hampir 3 hari Apple Macintosh atau nama timangannya Mecky's demam dan sakit kerana di pukul kucing jiran sebelah.. *ada masa nanti big momma akan snap gambar kucing *HITAM* yang telah bertanggungjawab membuatkan Mecky's mati.
:
Gigitan di kaki dan tengkuk... keadaan Mecky's agak parah.. telah kami rawat.. ingatkan nak bawak Mecky's ke klinik haiwan pada hari isnin memandangkan pada hari Sabtu klinik haiwan tutup....
dah ajal.. Mecky's pergi juga...
:
big momma yang mengadap di kala dia nazak... sedihnya masa tu hanya ALLAH SWT sahaja yang tahu.. sempat big momma sudukan air masak.... aduhh... tak berdaya rasanya nak ceritakan macam mana saai itu.. sedihnya.... :(:(:(:(
:
:
Dak Amin... hero no 1 dan dak Nellysha adalah insan yang paling bersedih.. dak amin menangis teresak-esak.. seumur hidup big momma sebagai ibu tak pernah tengok dak amin menangis sampai macam tu sekali... dak Nellysha jangan cerita.. siap meraung... aduhaii.. big momma masa tu jadi kelam kabut sekejap.. mana nak tahan hati yang sebak.. nak handle anak bujang dan anak dara yang menangis tu...
sukarnya nak gambarkan saat itu....
:
:
:
:
Apple Macintosh selamat kami kuburkan malam itu juga... my PA yang bersusah-payah mencangkul tanah waktu malam.... terima kasih Bibik...
:
:
:
selepas selamat Mecky's di kuburkan... dak amin terus meluru masuk bilik dan kunci pintu.. dak nellysha... menangis sambil cakap...
"NELLY NAK MECKY.. NELLY SAYANG MECKY"
:
aduhaii sayunya.. sebaknya hati di kala itu...
:
:
setelah dak nelly reda.. pujuk pulak dak amin...
:
:
diam aje dia... airmata tetap mengalir... sambil masa tu dia tengok gambar Mecky kat dalam PC... sedih betul... :(:(:(:(
:
:
tak sanggup nak taip panjang lebar lagi ni... nantilah yaa.. bagi keadaan reda.. nanti big momma cerita lagi..
:
:
kengkawan yang mengikuti kisah APPLE MACINTOSH.. mesti tahukan.. dia baru aje jadi DADDY...
:
hmmm...... tak sangka.. bila dapat aje baka Mecky.. dia pun pergi meninggalkan kami... :(:(:(:(
:
:
dan inilah gambar kenangan terakhir APPLE MACINTOSH...
:
6 hari sebelum dia pergi meninggalkan kami semua....
:
:
:
APPLE MACINTOSH MY BELOVED CATS..... 1st April 2010 ~ 28th Mei 2011
sentiasa segar di ingatan kami sekeluarga........... :(:(:(:(:(:(:(
:
 :
:

:
KINI HANYA TINGGAL KENANGAN...:(:(:(:(

Friday, May 27, 2011

JANGAN DI SANGKA RUMAH YANG SEPI TANPA CERITA....


JANGAN DI SANGKA RUMAH YANG SEPI TANPA CERITA....

Assalammualaikum kawan-kawan... aduhaii.. tajuk di atas tu besar dan dalam maknanya tau.. meh! sini akok nak cerita sikit.. masa akok menaip ni.. akok baru sahaja selesai pulang dari rumah ibu mertua kesayangan!
:
Gambar di atas tu Ibu mertua kesayangan dengan dak kerempeng nellysha.. ni nak cerita ler ni sikit ekk.. lokasi dalam gambar di atas tu.. adalah di rumah ibu mertua.. di Bandar Johor Baharu.. cerita ni masih panas dan hangit!!!!
:
:
nak tahu tak... tak nak tahu pun akok tetap nak cerita jugak oke.. nak di jadikan cerita... al kisahnya.. ibu mertua tu dah hampir 2 minggu menginap di rumah akok.. memandangkan keadaannya agak uzur sejak kebelakangan ini.. so ibu mertua tinggallah dengan akok buat sementara waktu.. lagi pun akok kan ada PA so akok punya PA tu lah yang tolong uruskan apa yang patut.. selebihnya akok and the gengs ler yang tolong... apa yang patut..
:
:
pada jam 6 petang hari Jumaat selepas pak habibi pulang dari opis.. kami sekeluarga bertolaklah ke rumah ibu mertua... dengan tujuan nak menghantar ibu mertua dan my PA untuk mengemas kinikan rumah ibu mertua yang telah sekian lama di tinggalkan... so nak ler menyapu, mengemop dan kemas sikit sana sikit sini...
:
:
tiba aje di lorong rumah ibu mertua.. kiranya masih di dalam kereta ler ni.. my PA yang baru ni memang tak pernah ke situ. So masa kereta pak habibi nak masuk lorong tu... akok ni ringan ler bercerita.. pada my PA tu... Akok sempat cakap macam ni..
"BIK... LORONG RUMAH NI BANYAK DAH DI MASUKI PEROMPAK.. ADA ANJING ROD WEILER YANG BESOR TU PUN PEROMPAK BOLEH BOLOS.. SO BIBIK KENA PASTIKAN GATE DAN PINTU SENTIASA BERKUNCI TAU"
*bibik dan ibu mertua akan menetap di rumah tu selama 2 hari.. dan akok akan jemput semula pada hari Ahad nanti*
:
:
:
*gambar lama* so ini ler keadaan rumah ibu mertua... masuk aje rumah tu kan.. gelap sangat! sebab tiba pun dah dekat maghrib... tetiba masa nak masuk rumah tu.. akok rasa lain sangat.. entahlah.. akok ni memang jenis penakut pun
:
:
muahahaa!!!
:
:
:
PITAM JAP ekk...
:
:
pastukan akok pun tunjuklah bilik my PA untuk dia menginap dalam 2 hari tu.. tetiba bila bukak lampu bilik no 2 tu... kain baju bersepah! macam.. macam... tercicir gitu tau.. hati akok dah rasa lain masa tu.. laci almari solek pun terbuka dan almari baju terbuka dan kain baju bersepah!
:
:
terus i cakap dengan my PA...
"SIAPALAH PUNYA KERJA NI???"
:
masa tu tak ada suspect apa-apa pun tau... terus ler tunjuk pada my PA bilik tidur no 3.. di mana dia kena kemas sikit bilik tu...
pun bersepah!!! semua pintu almari baju terbuka dan kain baju bersepah!!! macam kena selongkar... laci buku pun bersepah sana sini...
:
:
my PA pun terkebil-kebil tengok masa tu.. bersepah sangat... akok tak suspect apa pun.. 
:
:
:
TETIBA!!!!!
:
:
"EH! SIAPA BUKAK PINTU DAPUR???"
:
akok terkejut!!! water heater kat tepi pintu tu pun bersepah dan...
:
terus ler akok panggil pak habibi!
masa tu.. rasanya memang pucat lesi muka ni tau! dada berdegup kencang! huh! masa tu takuttttt sangat!!!
:
:
nak pitam!!
:
:
terus ler pak habibi yang sedang bersantai tu pun membuat pemeriksaan..
:
kat dapur basah.. bersepah dengan pinggan mangkuk, kuali, periuk belanga atas lantai.. pintu dapur kat bahagian belakang tu pun terbukak!
:
:
masing-masing cuak sangat masa tu!
:
"KENA GELEDAH KE EKK???"
akok tanya pak habibi... masa tu cepat-cepat gi jengah bilik tidur ibu mertua di bahagian hadapan.
:
:
SAH!!! KENA GELEDAH!!! ada orang masuk!!!
:
kain baju bersepah atas lantai!!
:
laci kat meja solek habis terbuka!!!
:
semua barang-barang bersepah!!!
:
cadar di atas tilam berselak macam ada yang di cari di bawah tilam!!!
:
:
TERUS TANYA IBU MERTUA...
:
:
"MAK... MAK ADA TINGGALKAN BARANG BERHARGA TAK KAT DALAM BILIK NI??"
akok tanya ekk...
:
:
ibu mertua jawab rileks aje ekk...
:
:
korang tahu apa ibu mertua akok sibuk buat jam tu???
:
:
:
:
yer..... bukan rasa nak pitam akok ni oke!!
:
:
:
ibu mertua sibuk mencari channel ASTRO!!!! dia nak tengok RAJA LAWAK!!!!
:
:
:
:
aduyaiiiii!!!!
:
:
:
:
:
akok patut pengsan atau menjerit ekk???
:
:
:
:
muahaha... ibu mertuaku memang super cool.. kita dah macam nak pengsan.. dia masih sibuk dengan remote asto perghhhh...
besar betul penangan ASTRO yerkkk
:
:
:
pastu ibu mertua jawab pun cool aje.
:
:
:
"ADA RANTAI... DAN SET GELANG YANG SHA BELIKAN... CINCIN.. SUBANG DARI HABIB JEWELS DAN BLA.. BLA.. BLA..."
:
:
:
:
BARANG KEMAS OKE!!
:
:
:
:
akok tak berani nak sentuh.. sebab nak panggil polis so tak nak bahan bukti tu nanti berubah tempat...
:
:
:
"MAK SIMPAN KAT DALAM JEWELERY BOX KE??"
akok tanya lagi..
:
:
"HAAH"
:
kontot jerk ibu mertua menjawab ekkk.. perghhh.. apa tak sayang barang ke ibu mertua ku ini ekk???
:
:
:
:
akok kais guna kaki.. sah! memang ada jewelery box yang telah KOSONG!!!!
:
:
:
"MAK!!! SEMUA BARANG KEMAS MAK DAH TAK ADA!!"
:
:
akok menjerit ketakutan ekk... ehhh.. rasanya akok ler masa tu yang paling kecoh!!! *memang selalu pun cam tu*
:
:
:
MUAHAHAAHHAA!!!
:
:
:
boleh lagi ketawa yerkkk... mau taknya.. sebab ibu mertua yang kehilangan barang kemas tu masih cool dan tetap sibuk menukar-nukar chanel astro... inikan lagi akok yang tidak hilang barang...
:
:
:
:
terus pak habibi buat report kat balai polis..
:
:
polis datang buat report.. ambil bahan bukti.. ambil gambar.... sana sini...
:
:
::
:
dan akhirnya.....
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
ibu mertua telah selamat ku bawa pulang kembali kerumahku.. bersama my PA yang memang cuak macam dia yang kena rompak!
:
:
segalanya dah selesai.. tinggallah rumah ibu mertua dengan lampu yang di pasang keliling rumah, luar dan dalam rumah.. umpama esok hari raya oke!!!
:
:
:
syukurlah segalanya dah selesai.... walaupun barang kemas ibu mertua yang dia simpan setelah berpuluh tahun berserta hadiah rantai dan gelang pemberianku juga selamat di kebas oleh si pencuri yang entah sekarang agaknya sedang bersuka-ria!!!
:
:
ingatlah wahai si pencuri.. di dunia kau mungkin selamat.. ingat... di akhirat esok... sendiri mahu ingat.... ~wallahualam~
:
:
masa akok menaip ni jam 2:30am akok tak boleh lelapkan mata... bukan pasal barang kemas ibu mertua yang hilang tu.. tapi dok terbayang.... macam manalah agaknya kalau ibu mertua ada di rumah ketika itu.... aduhaii.. YA! ALLAH!!!!
tak dapatku bayangkan.. syukur ALHAMDULILLAH.. ibu mertua ada bersama dengan akok... lega rasanya...
:
:
:
:
MALANG TIDAK BERBAU!!!!
INGAT TU KAWAN-KAWAN!!!
:
:
BERHATI-HATI DAN BERWASPADALAH... JANGAN DI SANGKA RUMAH YANG SEPI KITA TINGGALKAN DENGAN AMANNYA.... TANPA CERITA DI SEBALIKNYA...
:
:
:
:
sambung nanti... mata tak mengantuk....
:
:
:
****PSSTTT.... SO MALAM TADI KAMI SEMUA TIDAK DAPAT MENONTON RAJA LAWAK...****
:
tak per esok ada ulangan <<<< *ayat ibu mertua sebelum keluar dari rumahnya tadi oke!!!*
:
:
:
:
:

PENGSAN BANYAK KALI!!!
:
:
:
TERUS AKOK KENA MIGRAIN OKE!!!!
:
:
:
:
:
:
YOU TAKE CARE...cuba periksa di mana keluarga kesayangan kita berada.....

Wednesday, May 25, 2011

LIHAT.... DAN BERFIKIR... SEJENAK....


LIHAT.... DAN BERFIKIR... SEJENAK....

Tajuk ringkas... isi ringkas.. tetapi meh kita renung-renungkan bersama...:):) ringankan minda.. lapangkan dada.... tenangkan hati di kala membaca... tiada apa niat pun.. sekadar mencoretkan sesuatu... dan telah ku siapkan setiap topik berkisar.. apa yang ku lihat.. apa yang ku fikirkan selepas ini... di bawah label....
:
APA YANG KU FIKIRKAN SETELAH MELIHAT ITU....
:
:
Apa kes pulak ni ekk??? tiada kes apa-apa dan tiada melibatkan insan baik yang hidup atau pun telah tiada.. hanya sekadar coretan biasa sahaja... so rileks...:):)
:
kebiasaan dan memang hobiku... suka sangat snap gambar.. tak kira di mana berada.. camera DSLR sentiasa akan kujinjit dengan motto yang kupegang selama ini.. hari ini... saat ini.. detik ini.. tidak akan sama di lain kali... ewahh.. apa kebelit punya ayat tu??? asalkan korang paham udah ler ekk.. akok paham tau hehee..
:
especially bila berada di sesuatu lokasi yang ada pemandangan yang terbentang indah di hadapan mata.... tak kiralah pemandangan apa pun.. bangunan ke.. pokok di hutan ke.. bukit bukau ke.. semua akok suka sangat! melihat keindahan ciptaan yang MAHA ESA.. setiap kali melihat keindahan yang terbentang di hadapan mata apa yang terdetik di hati ini...
:
SUBHANNALLAH!!!
:
indahnya!!!! cantiknya!!! senyuman penuh taksub akan ciptaan YANG MAHA ESA...
ikutkan ada banyak gambar-gambar yang akok snap.. jarang pulak nak di kongsikan kepada semua.. so kali ini hati terpanggil pulak.. why not... share pada kengkawan... pulak yer tak?
sekadar berkongsi sahaja.. tidak ada niat lain...
hidup kita semua ni pun hanya sementara.. tiada seorang pun insan di dunia ini yang hidup lebih dari 300 tahun! kalau akok tak tahu.. silalah beritahu yerk...
:
SENYUM..:):)
:
:
gambar ini baru sahaja akak snap baru-baru ini ketika ke Melaka... ke tanjung Alai.... suatu destinasi yang tiap penduduk Malaysia rasanya tahu dan kenal... sebut sahaja nama ALAI di Melaka orang semua dah tahu.. kerana tempat itu terkenal dengan hidangan SEAFOODnya yer tak? nak tahu lebih lanjut tentang HIDANGAN SEAFOOD ALAI SILA KLIK SINI>>> SEAFOOD ALAI
:
okay jom! tengok apa yang you all lihat pada gambar atau scenario yang akok paparkan ini.. tenangkan minda yaa... tarik nafas dan lapangkan hati.. kiranya terapi stress ler ni hehee...:):)
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
apa yang ku rasa setelah melihat pemandangan yang cukup indah di hadapan mata di kala itu....
sepi........... untuk beberapa ketika walaupun deruan ombak di kala senja dan angin sepoi-sepoi bahasa sangat menghayalkan...
lama ku tenung... lama ku renung.....
nampak gelap di celah pepohon itu.. nampak berserabut... dan kaku....
sepi..... terasa jiwa benar-benar kosong.... tiada apa pun yang terlintas atau terfikir di kala itu...
pohon-pohon di seberang sana... tegak berdiri kerana di kala itu tiada hembusan bayu.... kaku....
terfikir sejenak.... kalaulah aku pepohon itu.... sayu.... dan kaku...
yer itu yang kurasakan saat itu.. mulalah teringatkan kisah lalu... terutama di kala zaman kanak-kanak...
indahnya saat itu... tak ada apa yang perlu di fikirkan.. segalanya telah tersedia... kita hanya perlu turut sahaja perintah dari ayah dan ibu.... hormati guru-guru...
sekarang dah berbeza.. aku dah dewasa...segalanya telah berubah....
:
:
:
:
mentari kian menyembunyikan wajahnya.. suasana kian suram... sepi... tiada ombak yang menderu.. tiada angin yang berhembus di kala itu..
aku masih terpaku di situ.. di atas pasir yang lembap di basahi air laut sebentar tadi yang datang bertandang menghempas ke pantai...
apa yang aku rasakan saat itu???
jari jemari kian rancak menekan punat camera...
sekali-sekala berhenti memerhati dengan penuh rasa...
sayu.....
sayu.....
sepi....
kosong....
lapang....
sunyi....
tenangnya....
:
:
:
:
:
:
insaf!!!! di kala itu.. mulalah berfikir itu dan ini.. segalanya tentang diri ini.. keluarga dan apa sahaja yang berkaitan dengan kehidupan yang telah kulalui selama ini...
:
:
:
insaf!!!
:
:
:
SUBHANNALLAH!!!!
:
:
segalanya semakin sepi...
kosong...
tenang....
sunyi!!!!
:
:
:
jari-jemari berhenti dari menekan punat camera...
terus termenung.....
pandanganku lontarkan jauh............ jauh............. di hadapan sana............
mata terkebil-kebil... penuh rasa sayu di hati....
:
insaf!!! semakin insaf!!!
:
BESARNYA CIPTAAN YANG MAHA ESA!!!
:
:
terasa kerdil diri ini... berdiri.... kukuh... mata kaku... lidah kelu...
:
:
:
air mata bergenang... sayangnya hidup ini hanya sementara cuma...
:
kalaulah masa dapat di undur semula...
berkata di hati ini.. mungkinkah aku akan jadi lebih baik dari sekarang???
:
:
:
dan setiap kali memandang ke arah pemandangan di hadapan mata itu.... hati asyik berkata-kata....
:
sampai bila kita dapat bernafas di muka bumi ini????
:
segalanya hanya pinjaman...
:
sebak... menguasai diri.. nak menangis malukan dak kerempeng dan pak habibi yang sibuk ke hulu ke hilir berjalan di atas pasir pantai....
:
:
:
tahankan sebak itu.... terus memotivasikan diri ini....
lakukan yang lebih terbaik!!!
:
:
:
Aku dan dan dak nellysha.. melihat gambar ini.. hati tersentuh jua...
dulu aku pun kecil dan pernah merasai dunia seperti nellysha... 
bahagia.. ceria... lincah.... kecoh... berlari sana.. berlari sini.. tanya itu dan tanya itu pada ibu dan arwah ayah...
di kala zaman itu.... (zaman kanak-kanak)
tiada apa yang membelenggu diri ini.. tidak perlu susah payah... hanya perlu belajar bersungguh-sungguh dan dengar dan patuh arahan orang tua dan guru-guru di sekolah..
selebihnya.... ENJOY!!!
:
hehee.... tu dulu... masa sebaya dengan dak nellysha..masih budak-budak!!
sekarang aku dah jadi mak budak!!!
:
:
keceriaan anak-anak adalah keceriaan yang aku tumpang dari mereka...
mereka bahagia... mereka gembira...
aku sebagai ibu tumpang gembira... tumpang bahagia...
:
ibu mana nak melihat anak-anaknya merana dan terseksa!
beritahu akok kalau ada oke!!
meh! sini!
anak-anak adalah HARTA YANG PALING BERMAKNA BUAT AKU! HARTA YANG TIDAK TERNILAI DENGAN KATA-KATA...
terlalu besar pengertiannya untuk di kongsikan di sini..
semua ibu dan ayah begitu yerk tak??
kang ada yang cakap akok syok sendiri atau macam bagus pulak!
:
muahahaa...
:
:
:
pengsan jap!
:
:
:
:
:
masih di pantai Alai lagi.. gambar ini ku snap... ketika dak nellysha dok menampung beberapa biji buah pokok ru yang kering... tajam ko!!! banyak kali jatuh ke atas pasir... ku paksa dia kutip sebab nak snap gambar! sok lusa kalau ke sini tak sama baju yang dia pakai tu 
:
muahahaaa....
:
:
:
:
:
Pengsan!!!
:
:
:
yer.... melihat gambar ini....
apa yang korang semua dapat rasakan???
apa yang korang dapat huraikan???
:

:
TANGAN YANG MEMBERI ITU LEBIH BAIK DARI YANG MENERIMA
:
:
:
IBU DAN AYAH MEMBESARKAN KITA DARI BESAR TAPAK TANGAN SEHINGGALAH KITA BIJAK PANDAI...
:
:
:
comelnya anak-anak tu yerk..... kalaulah masa tidak berganjak... macam tu gak... yang tua tetap dengan usia tuanya... yang muda tetap dengan usia mudanya.. yang kanak-kanak tetap dengan usia kanak-kanaknya....
:
MENGARUT!!!
:
MASA TETAP BEREDAR.. BUMI TETAP BERPUTAR...
KITA SEBAGAI INSAN BIASA.. RENUNG-RENUNGKAN..
JIKA HARI INI kita bersedih... jangan bersedih...
mungkin hari esok.. adalah milik kita...
~WALLAHUALAM~
:
CINTAI ALLAH YANG SATU
UTAMAKAN KELUARGA
SEMAKIN HARI SEMAKIN SAYANG
HORMATI PERSAHABATAN
SAYANGI HAIWAN
JADIKAN SEDEKAH SATU AMALAN
SENYUM ITU JUGA SEDEKAH YANG TIDAK PERLU BERMODAL
dan akhir sekali....
KIAMAT ITU BENAR...
:
:
~WALLAHUALAM~
:
CERIA SELALU!!! SAYANG SEMUA.. MUAHHH...:):)
*tunggu nanti gambar-gambar lain ekk...:):)